Fotografer

Scanpix vill inte sälja bilder till Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Robert Paraniak

I det omtalade kungamontaget av Elisabeth Ohlson Wallin används bland annat bilder från Scanpix. Nu meddelar bildbyrån att de inte vill sälja bilder till Ohlson Wallin om de ska användas i satirsammanhang.

Elisabeth Ohlson Wallin är på gång med en utställning i Stockholm där hon hon bland annat ska visa kungamontaget som blev starkt omdiskuterat i höstas. Nu har hon stött på problem då Scanpix väljer att inte sälja de originalbilder som collaget bland annat bygger på.

Johan Emtefall säger till SVT att bildbyråns fotografer inte vill sälja bilder till Elisabeth Ohlson Wallin om de ska användas i satirsammanhang.

– Våra fotografer vill inte att vi säljer bilder till henne för ombearbetning. Det handlar om att fotograferna har ett förtroende hos personerna på bilderna. De måste känna att de kan lita på Scanpix, att vi inte säljer bilder till någon som förvanskar dem, säger han.

Elisabeth Ohlson Wallin säger till SVT att collage har konstnärer hållit på med i alla tider.

– Hur ska vi göra nu? Ska vi börja stjäla bilder och riskera att bli stämda? Jag tycker att det här är allvarligt, säger hon.