Fotografer

Serkan Gûnes årets naturfotograf

Serkan Gûnes. Arkivfoto: Elin Parmhed

Serkan Gûnes är fotografen som med passion och skicklighet fångar det sköna i naturen nära oss. För det har Naturvårdsverket utsett honom till årets naturfotograf 2009. I höst är han aktuell med debutboken "Stockholm; skärgården, sjön och skogen".

Publicerad

För åtta år sedan startade Serkan Gûnes sin verksamhet som naturfotograf. Fyra år senare vann han den internationella utmärkelsen "Eric Hosking Award". Och nu, ytterligare fyra år senare, kan han titulera sig årets naturfotograf.

– Det är en ära och ett stort nöje för mig att få denna utmärkelse. Att uppmärksammas på detta sätt är som en belöning för det hårda arbete som finns bakom mina fotografier och bevisar att man kan nå långt med viljestyrka, säger Serkan Gûnes.

Naturfotografin är inte bara ett yrke, för Serkan är det en livsstil och en passion som sträcker sig längre bort än gluggen på kameran. Priset som årets naturfotograf sporrar honom att utvecklas ännu mer.

– Jag hoppas kunna inspirera andra till att finna skönheten i den underbara naturen som finns i allas närmiljö, säger han. Jag vill tacka Naturvårdsverket och än en gång tala om att utmärkelsen verkligen är hedrande för mig.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren kommenterar valet av Serkan som årets naturfotograf med:

– Serkan Gûnes besitter en mästares förmåga att fånga skönheten i vardagliga landskap, säger hon. Vi ser med spänning fram emot hösten och hans utgivning av boken "Stockholm; skärgården, sjön och skogen".

Foto: Serkan Gûnes

Prissumman är 15 000 kronor. Dessutom får Serkan möjligheten att ställa ut sina bilder på Naturhistoriska riksmuseet. Detta var den 19 gången priset till årets naturfotograf delades ut.

Se fler av pristagarens bilder på:

www.serkangunes.com

Läs mer:

Med rätt känsla för ljus, komposition och när ögonblicket är inne gör Serkan Gûnes sina personliga betraktelser av naturen. Men motivet är oviktigt. En vanlig kråka kan bli precis lika vacker som en havsörn.

Läs mer om Serkan i "Naturpaparazzo", som publicerades i Kamera Bild 2008.