Fotografer

Skånsk bildskatt funnen under golvplankor

Under golvplankorna låg den 100 år gamla bildskatten. Lee Dodd
Så här såg Maria Jonns atelje ut på Stora gråbrödersgatan i Lund. okänd, Arkivbild Kulturen

När en vindsvåning på Stora Gråbrödersgatan i Lund skulle renoveras bröt man upp golvet. Det man fann under de gamla golvplankorna var tusentals av gamla exponerade glasplåtar. Det visade sig att bilderna i denna fotoskatt var runt 100 år gamla.

Huset som glasplåtarna hittades i byggdes på uppdrag av Maria Jonn, som var syster till en av de första kvinnliga fotograferna i Lund, Lina Jonn. När systern gifte sig och flyttade till Norge tog Maria över verksamheten, byggde den nya lokalen, och drev en fotoatelje på övervåningen och en kamerabutik på bottenvåningen. Hon expanderade sedan sin erksamhet med filialer i både Malmö och Arlöv. 1910, efter bara två år i de nya lokalerna på Stora Gråbrödergatan dör Maria och fotoateljen tas istället över av fotografen Ida-Maria Ekelund.

Exakt hur de tusentals glasplåtarna hamnat under golvet vet man inte. Motiven är både miljöbilder och porträtt från 1900-talets början.

Ägarna till huset kommer att skänka bilderna till Kulturen i Lund, överlämningen kommer att ske på tisdag.

- Det här är ett fantastiskt fynd och ett väldigt roligt tillskott till våra samlingar, berättar Kulturens intendent Anders Jansson.