Fotografer

Terje Hellesø årets naturfotograf

Varg. Foto: Terje Hellesø
Tornseglare. Foto: Terje Hellesø
Lavskrika. Foto: Terje Hellesø

(Uppdaterad: Den 12 september väljer Naturvårdsverket att frånta Terje titeln Årets naturfotograf efter att det framkommit att han manipulerat bilder). För sin mångåriga insats inom svensk naturfotografi och för sin karismatiska framtoning och pedagogiska förmåga att förmedla sitt sätt att se på naturen. Där har du anledningen till att Naturvårdsverket utsett Terje Hellesø till årets naturfotograf.

Publicerad
Lodjur. Foto: Terje Hellesø

För 20 året i rad delar Naturvårdsverket ut titeln Årets naturfotograf. Förra året utsågs Serkan Gûnes och i år går alltså utnämningen till Terje Hellesø.

– Terje Hellesø får priset för sin mångåriga insats inom svensk naturfotografi, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket. Med sin karismatiska framtoning och pedagogiska förmåga har han förmedlat vidare sitt sätt att se på naturen och öppnat nya dörrar för mängder av naturfotointresserade svenskar och nordbor.

Terje Hellesø har många år som yrkesfotograf bakom sig. 47-åringen började fotografera 1973 och blev yrkesfotograf 1983. Han är initiativtagare till organisationen Förenade Naturfotografer, medlem i Naturfotograferna/N och Photo Natura och anordnar i juni Mullsjö International Photo Festival. Fyra böcker har det också blivit hittills.

– Det är med djup tacksamhet jag mottar denna fantastiska utmärkelse, säger Terje Hellesø. Naturfotografi blir allt mer populärt och synen på den naturfotografiska bilden har utvecklats enormt under de senaste åren. Idag får en abstrakt naturbild mycket större gehör än för bara 10 år sedan. Samtidigt är hoten mot vår natur allt större, därför kommer givetvis behovet för naturfotografernas bilder också vara stort även i framtiden. Vi naturfotografer får aldrig glömma det ansvar vi har med våra bilder; både ur ett dokumentärt och konstnärligt perspektiv.

Titeln Årets naturfotograf innebär att Terje får ett stipendium på 15 000 kronor och möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

"Detta har jag givetvis tackat ja till och jag har redan bestämt mig vilka bilder som jag kommer ha till utställningen. Det blir mina bästa lodjursbilder! En utställning med enbart bilder på lodjuren i Mullsjöskogarna…" skriver Terje i sin blogg.

Terje tar emot priset av Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren den 20 juni.

Uppdaterat 2011-09-19:

Efter att det framkommit att Terje Hellesø manipulerat sina bilder på lodjur bestämde sig Naturvårdsverket för att ta ifrån honom titeln Årets naturfotograf 2010. Naturvårdsverket gav honom titeln baserat på vad han åstadkommit fram till och med 2010. Lodjursbilderna där det visat sig att Terje klippt in lodjur är mestadels från 2011, men juryn för Årets naturfotograf gör bedömningen att det sannolikt förekommit manipulerade bilder även innan 2011. Därför får han inte behålla titeln.

– Vi har gått igenom en del material den senaste veckan och utifrån det har vi beslutat att han inte får behålla titeln årets naturfotograf 2010, säger Anneli Nivrén som är presschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande den 12 september.

Naturvårdsverket skriver i samma pressmeddelande att prissumman inte kommer att krävas tillbaka då det inte finns skrivet i reglerna om vad som händer om titeln återtas. Däremot kommer de att se över reglerna efter det som inträffat.