https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/unesco-censurerade-utst-llning-med-bilder-fr-n-kosovo
486650
Fotografer
Fotografer

Unesco censurerade utställning med bilder från Kosovo

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/557809.jpg?itok=VIVi9zCA', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/557809.jpg?itok=VIVi9zCA', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/557809.jpg', w: 1200, h: 688, title: ' ' },]

Totalbetyg

Fotografen Åke Ericson har i bild skildrat återuppbyggnaden av byn Loxha mellan 1999 - 2009. När hans utställning Kosovo In Progress skulle visas i Unescos uställningshall i Paris stoppades det – av Unesco själva.

Över tio år har gått sedan det krig som Åke Ericson skildrat uppbyggnaden efter. Resultatet blev en bok och utställningen Kosovo in Progress. Utställningen har redan visats i Sverige, och skulle i slutet av augusti även visas i FN-organet Unescos uställningslokal i högkvarteret i Paris. Men detta stoppade Unesco.

– Jag tycker det är rätt absurt att det stoppades med tanke på att Kofi Annan skrivit förordet till boken som visar mitt tioåriga projekt. Så jag undrar hur de egentligen tänker på Unesco, säger Åke Ericsson.

Enligt honom är anledningen till censureringen att den serbiska delegationen ska ha protesterat och att de inte vill att bilderna ska visas upp.

– Det är konstigt att det ska bli politik av allt nu efter freden. Framförallt när Unesco ska stå för det fria ordet och pressfriheten.

Läs mer om Åke Ericssons fotobok på hans hemsida, http://www.akeericson.com