Fotografer

"Våtplåt och porträtt – en magisk kombination"

Foto: Henning Sjögren.

På onsdag drar EM i Cowboy Action Shooting i Torsby igång. Henning Sjögren är en av tre fotografer som kommer att porträttera deltagare och åskådare med 1800-talstekniken våtplåt.

Publicerad

Sally Mann är kanske den fotograf vi främst förknippar med våtplåt. Vad driver dig?

– Många som håller på med äldre tekniker är historiskt nostalgiska, men för mig är slutresultatet den enda drivkraften. Våtplåt och porträtt är en magisk kombination. Inte bara för det extremt korta skärpedjupet, utan också för att det händer något med människor när exponeringstiden är fyra sekunder eller längre. Eftersom själva emulsionen inte är känslig för rött ljus utan endast ultraviolett och blått, blir hudtonerna väldigt vackra. Det är också anledningen till att personer på äldre fotografier ofta ser lite skitiga ut. Själva processen är inte så tidskrävande, från exponering till framkallning handlar det om fem minuter. Jag brukar kalla det för en antik Polaroid, där man kan ser hur bilden växer fram direkt, eftersom själva fixeringen kan ske i dagsljus.

Vad ska du göra de närmsta dagarna?

– Eventet, som också kallas Days of Truth, riktar sig till personer med en förkärlek för westernskytte. Tillsammans med fotograferna Markus Andersson och Anna Edlund kommer jag att porträttera deltagare och åskådare i sann 1800-talsanda.

I Sverige är ni en handfull personer som behärskar våtplåt. Några tips för den som är nyfiken på att lära sig?

– För att bespara dig en del misstag och utgifter, är det bäst att ta handledning av någon som kan tekniken, gärna i USA där de är mest kunniga. Men framför allt: försäkra dig om att du verkligen långsiktigt vill fördjupa dig i det här. Kemikalier, specialgjorda objektiv, portabla mörkrum och tunga stativ; det blir lätt en mer kostsam hobby än golf, både i tid och pengar räknat.

Se Hennings hemsida för fler våtplåtsbilder.