https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/vinnaren-av-wildlife-photographer-of-the-year-diskvalificerad
546045
Fotografer
Fotografer

Vinnare av Wildlife Photographer of the Year diskvalificerad

"The night raider" av Marcio Cabral

Totalbetyg

Årets vinnare av environment-kategorin i Wildlife Photographer of the Year diskvalificeras för manipulation. Den porträtterade myrsloken i vinnarbilden har visat sig vara uppstoppad.

Wildlife Photographer of the Year är en av världens mest prestigefyllda naturfototävling, som anordnas av till Natural History Museum i London. Vinnaren av de olika klasserna får 1,250 pund och ställs ut på museet. Efter ett anonymt tips som kom in till museet uppdagades att myrsloken på vinnarbilden i environment klassen var uppstoppad och står utanför Emas National Park i Brasilien. Bilden heter "The night raider" och fotograferades av Marcio Cabral.

Utredning på tre veckor

Efter tipset lät Natural History Museum oberoende vetenskapsmän analysera bilderna och tipset. De analyserade då även bilderna som togs före och efter vinnarbilden – vilka inga visade någon myrslok. De bestämde sig då för att diskvalificera bilden då bevisen var överhängande.

Bild av den uppstoppade myrsloken som kom in som anonymt tips till museet.

Vittne stödjer fotografen  

Marcio Cabral som fotografen heter hävdar att vinnarbilden är äkta. Han säger att det inte är konstigt att myrsloken bara fins med på en bild och har ett vittne som stödjer att en myrslok fanns på platsen när bilden togs. 

Ingen ny segrare kommer att tas fram i klassen. 

167315513313063_1884701874907743