https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografering-f-rs-mrar-minnet
543238
Foto
Fotonyhet

Fotografering försämrar minnet

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/bildjour-calle.jpg?itok=iYR3dD_Y', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/bildjour-calle.jpg?itok=iYR3dD_Y', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/bildjour-calle.jpg', w: 2000, h: 1339, title: ' ' },]

Totalbetyg

En forskare vid Fairfield University har gjort en undersökning som visar att fotografer har sämre minne.

Undersökningen riktar sig i och för sig mest mot fotografering med mobiltelefonen, men fenomenent i sig är lite intressant. 

Linda Henkel, ledare för forskargruppen, säger i en intervju med tidningen The Telegraph: 

– När människor litar på att tekniken ska minnas åt en så lägger man inte lika stor energi på att minnas själv och då kan ens egna minnen från händelsen försvagas. 

Experimentet utfördes på ett museum där en grupp delades upp i två delar varav den ena gruppen fick försöka minnas tavlorna och den andra gruppen fick nöja sig med att fotografera tavlorna. Dagen efter frågades grupperna ut och det konstaterades att de som inte fotograferat hade betydligt bättre minnesbilder av tavlorna de sett. 

Det man kom fram till var att när man koncentrerar sig på annat än att uppleva sin omgivning, som exempelvis när man fotograferar, har svårare att komma ihåg detaljer från händelsen i efterhand.

– Människor slänger ofta fram sina kameror utan att reflektera, för att fånga en händelse, vilket leder till att de faktiskt missar det som händer rakt framför dom, säger Linda Henkel.

Studien har publicerats i Psychological Science.

 

Calle Rosenqvist har tidigare skrivit en krönika i ämnet: "Försök behålla ditt äkta minne".