https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografers-hudfarg-vacker-debatt-nar-omslag-skapas
547360
Foto
falskt
Fotonyhet

Fotografers hudfärg väcker debatt – när omslag skapas

Omslagen till de senaste utgåvorna av Vogue och Vanity Fair.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/vogue_vanity.jpg?itok=ZZICbbty', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/vogue_vanity.jpg?itok=ZZICbbty', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/vogue_vanity.jpg', w: 2000, h: 1338, title: 'Omslagen till de senaste utgåvorna av Vogue och Vanity Fair. ' },]

Totalbetyg

De senaste utgåvorna av Vogue och Vanity Fair pryds båda av svarta kvinnor. Men vem som är fotograf bakom omslagen väcker debatt. Vogue får kritik för att fotografen är vit, medan Vanity Fair kritiseras för att de först nu i tidningens 35-åriga historia har anlitat en svart omslagsfotograf.

Det började med Vogue som på sitt senaste omslag har fotograferat den amerikanska gymnasten Simone Biles. När omslaget blev känt kom genast kritiken över ljussättning och bildens ton. Kritikerna menar att Simone Biles mörka hudfärg inte behandlas på ett professionellt sätt i bilden. 

Men den starkaste kritiken riktas mot valet av fotograf: Annie Leibovitz. Förvisso ett proffs ut i fingerspetsarna – men en vit kvinna.

”I super hate that Vogue couldn’t be bothered to hire a Black photographer”, går det att läsa bland kommentarerna. 

Dröjde 35 år

När så Vanity Fair presenterade sitt augustiomslag, med den amerikanska skådespelerskan Viola Davis, var det med en tydlig diskussion om hur representation och systematisk rasism hanteras i tidningsvärlden. Vanity Fair har inte bara en svart kvinna på omslaget, utan bilden är även fotograferad av en svart fotograf: Dario Calmese.

Bilden möttes av positiva utrop som ”gorgeous photo” och ”beautiful”. Men samtidigt kritiseras tidningen för att det dröjde så länge – innan tidningen anlitade en svart fotograf till att ta omslaget. Det är nämligen första gången det händer i tidningens 35-åriga historia. 

Chefredaktörer nu och tidigare borde skämmas, kommenterar någon. En annan skriver kärnfullt ”We have work to do!”.

 

167315513313063_3409851982392717