https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografiska-har-b-rjat-bygga-nya-lokaler-i-new-york
543514
Foto
Fotonyhet

Fotografiska har börjat bygga nya lokaler – i New York

Bygget av ett nytt Fotografiska har börjat. Här är en bild från utställningen med Elliott Erwitt som visades i vintras.

Totalbetyg

Platsen för det nya Fotografiska i USA är utsedd och bygget har börjat. Här kommer framför allt svensk fotografi att visas upp.

I höstas skrev Kamera & Bild om Fotografiskas planer på att expandera utomlands. Då fanns både Shanghai och New York på önskelistan, och nu har det amerikanska museet börjat ta form.

Platsen i New York är utsedd och bygget har börjat. Det skriver Dagens Industri.

– Vi har ett koncept som vi tror kan fungera på fler ställen i världen. New York ligger närmast till i planerna och vi har börjat ta in kapital, främst från välbärgade privatpersoner som vi tror kan vara intresserade, säger Jan Broman, som grundade Fotografiska tillsammans med Per Broman, till Dagens Industri.

Satsar på svenskt i USA

På Fotografiska i Stockholm har verk av många internationella fotografer hängt på väggarna, men i New York blir det framför allt svenskt.

– Det finns fantastiskt många duktiga svenska fotografer och prisnivåerna är mycket låga, säger Jan Broman.

Fotografiska i Stockholm har besökts av 400 000 människor per år, sedan starten 2010. Utställningar tillsammans med övrigt utbud i form av kurser och restaurangverksamhet har gjort Fotografiska till ett företag med drygt 150 anställda och en omsättning på 76,4 miljoner kronor (2012). Att de ska lyckas i New York är Jan Broman övertygad om:

– Vi skapar en mötesplats med puls. Det saknas i New York i dag, säger han.