Fotonyhet

Fotografiska öppnar museer i Shanghai och New York

Fotografiska tar in en ny delägare i form av familjen Ax:son Johnson i samband med att museet planerar att öppna i fler städer i världen. Efter Stockholm väntar nu Shanghai och New York. Foto: Knut Koivisto
Foto: Knut Koivisto

Fotografiska satsar internationellt och planerar att öppna verksamhet både i Shanghai och New York. I samband med detta tar Fotografiska in en ny delägare i form av familjen Ax:son Johnson.

Sedan Jan och Per Broman öppnade Fotografiska 21 maj 2010 har museet snabbt vuxit och blivit en välkänd mötesplats för kultur- och fotointresserade. Under de första tre åren har museet haft utställningar med fotografer såsom Annie Leibovitz, Sally Mann och Sarah Moon. Även flera svenska fotografers verk har hängt på väggarna, såsom de av Christer Strömholm, Maria Friberg och Lennart Nilsson.

– När vi öppnade var vår vision att ta världens bästa fotografer till Sverige och skapa en plattform ut i världen för svenska fotografer. Detta sker bland annat genom att vi har turnerande utställningar. Att öppna Fotografiska i fler städer runt om i världen är ytterligare ett sätt för oss att missionera fotokonsten, berättar Per Broman som är Fotografiskas grundare.

För den internationella satsningen har Fotografiska tagit in en ny delägare: familjeföretaget Ax:son Johnson.

– Vi har haft en dialog med dem ända sedan vi öppnade här i Stockholm. Vi ville ha med familjen eftersom vi tycker att de står för samma slags engagemang och kärnvärden som vi. Det är ingen slump att Antonia Ax:son Johnson nyligen fick Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv, säger Per Broman.

En plats att drömma på

Familjen kommer att representeras i styrelsen av Helena Hernander från Ax:son Johnsons kapitalförvaltningsbolag Alto Cumulus och Sophie Mörner, dotter till Antonia Ax:son Johnson.Sophie Mörner är fotograf och gallerist med bas i New York sedan över tio år tillbaka. Hon ger också ut fototidskriften Caprcious Magazine, som uppmärksammar unga lovande konstnärer inom fotokonst.

– Det finns inget museum som Fotografiska, inte ens i New York. Det är en mötesplats, en plats för konst, en plats att drömma på. Man har lyckats få ihop många delar som gör det unikt. Det har något för alla, säger Sophie Mörner.

Fotografiskas ambition är att öppna i New York och Shanghai under 2016.