https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fototips-missa-inte-blodmanen-pa-fredag-kvall
546142
Foto
Fotonyhet

Fototips: Missa inte blodmånen på fredag kväll

Totalbetyg

Efter att solen gått ned den 27 juli kommer en total månförmörkelse äga rum i Sverige. Den varar i nästan två timmar och blir därmed 2000-talets hittills längsta. När månen hamnar helt i skugga kommer den dessutom att glöda i rött.

Om du på fredag kväll riktar blicken mot horisonten kan du få uppleva en total månförmörkelse – även kallad ”blodmåne”. Trots att månen hamnar helt i jordens skugga fortsätter det röda ljuset att passera jordens atmosfär för att träffa månen. Effekten blir att den ger ifrån sig ett rött sken.

Den totala förmörkelsen på fredag äger rum när månen går upp över horisonten, vilket gör den extra spektakulär att fotografera eftersom månen då kommer att upplevas som större. 

Nästan två timmar

I södra och mellersta Sverige börjar fenomenet att synas omkring klockan 21:30. Den totala förmörkelsen slutar först nästan två timmar senare, 23:20, vilket gör den till 2000-talets hittills längsta. 

En total månförmörkelse uppstår när solen och månen ligger i en rät linje med jorden i mitten. Med blotta ögat kommer du att kunna se månen som förmörkas och färgas röd, om du har fri sikt mot horisonten. Ett tips är alltså att du befinner dig på en höjd.

Vill du fotografera månen rekommenderas stativ, och för att komma riktigt nära behöver du teleskop med motor eftersom månen hinner röra sig om du har några sekunders exponering. Detta tipsar Illustrerad Vetenskap om. 

167315513313063_1999825526728710