https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fransk-tidning-skippar-bilder-till-st-d-f-r-fotografer
543193
Foto
Fotonyhet

Fransk tidning skippar bilder till stöd för fotografer

● BILDSPEL Foto: © Olivier Laurent / British Journal of Photography

Totalbetyg

För att visa hur mycket bilderna tillför i tidningen gavs igår den franska tidningen Libération ut helt utan bilder. Där bilderna skulle varit kunde man istället se vita rutor.

I tider när allt fler fotografer försvinner från tidningsredaktionerna och mer och mer bildmaterial kommer från de skrivande journalisterna. Det här var första gången som tidningen publicerades utan bilder. Så här säger Birgitte Ollier, en av journalisterna på tidningens kulturredaktion. 

– Det är en visuell shock. För första gången i historien publiceras Libération utan bilder. Istället är det en serie med tomma rutor som skapar en sorts tystnad, en obekväm tystnad. Det är märkbart at tidningen saknar information. Det är som om tidningen blivit stum.

Genom att utesluta bilderna ur tidningen vill tidningen visa hur stor betydelse bilderna har och därigenom visa på vikten av fotografernas arbete. 

Problemet för dagstidningar är internationellt och samma process pågår på redaktioner över hela världen. Frågan är hur framtiden ser ut? Trots vågade drag, som det hos Libération, försvinner allt mer pengar från tidningarnas kassakistor. Frågan är hur långt den bildmässiga utarmningen kan gå innan läsarna överger tidningarna helt och hållet till fördel för andra typer av medier.

 

Läs mer här.