Fotonyhet

Frisk inspirationsfläkt utan trams

Något nytt varje dag från kända fotografer såväl som mer okända. 591photography.com har ingen tydlig inriktning, istället visar sajten prov på en stor variation av fotografi. Från reportage, snapshots och bilder som brottas med det uppenbara. Sajten är som en resa där man möter andra fotografer och kan se inspirerande fotografi. Även om det ibland kanske blir lite för spretigt.

Kommunikation med läsarna och betraktarna är också centralt för sajten. Fotografer, kritiker och andra intresserade är inbjudna till diskussion.

– Jag gillar att kommunicera med människor både i det vardagliga livet och på internet, säger Ulf Fågelhammar, alias Mr Urbano, som driver 591photography.com. Gränserna verkar suddas ut allt mer mellan de virtuella mötena och de som pågår «in real life» – ett möte i mataffären kan bli till en vän på Facebook, liksom ett möte på internet kan resultera i en fika på stan. Så är det också med fotografi.

Tanken med 591photography.com är online-utställningar som påminner om utställningar på gallerier eller museer. Ulf Fågelhammar för en dialog med fotografen som ska ställa ut. Ibland vill fotografen bestämma ordningsföljd på bilderna och tema med mera.

– Men det är helt i sin ordning, säger Ulf. Dialogen är det viktiga.

På sikt hoppas Ulf att de virtuella utställningarna på 591photography.com kan bli «riktiga» uställningar.

– Jag ser 591 som en bro till utställningar i den fysiska världen. Jag tror faktiskt att 591 bidrar till att fler blir intresserade av att se fotografier bakom glas och ram.

Ulf Fågelhammar var tidigare involverad i «The F blog». Men i november förra året satsade han sitt krut på 591photography.com, som till viss del liknar «The F blog» men har en annan publiceringsfrekvens och en tydligare internationell inriktning med mycket energi och höga ambitioner.

– Efter två år med «The F blog» kände jag att jag ville pröva några idéer på egen hand, säger han. Kanske egoistiskt, men «The F blog» har ju levt vidare och det känns bra. Det finns plats för många fler liknande initiativ tycker jag.

Ulf ger också ett annat svar på frågan varför han valde att satsa på sin egen idé 591photography:

– Jag gillar fotografi alldeles för mycket för att inte blanda mig in i leken. Det ger mig chansen att träffa olika människor med fotografi som passion både på Internet och i verkliga livet.

Första dagen, den 9 november förra året, letade sig över 800 unika besökare till sajten. Bästa siffran är från den 12 januari när sajten hade över 1 000 besökare från 80 länder. Jämfört med många andra fotosajter och tramsiga nonsensbloggar som Blondinbella är intresset ganska litet. Men 591photography.com är för den som vill se något annat än bara trams. Sajten är internationell, inspirerande och idérik.