https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/google-art-camera-fotar-konst-i-gigapixeluppl-sning
545001
Foto
Fotonyhet

Google Art Camera fotar konst i gigapixelupplösning

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/ac3.jpg?itok=qGVP2eFg', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/ac3.jpg?itok=qGVP2eFg', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/ac3.jpg', w: 1080, h: 608, title: ' ' },]

Totalbetyg

I ett steg att bevara information till framtiden har Google utvecklat en speciell kamera för att snabbt och exakt avbilda tavlor och konst digitalt, i hög upplösning.

Redan tidigare har konst digitaliserats, men då med vanlig klassisk digital sammanfogningsteknik, vilket kräver lång tid. Nu har Google tillverkat 20 enheter av sin Art Camera, som genererar gigapixelbilder på tvådimensionella objekt som tavlor, på runt 30 minuter per kvadratmeter. Tidigare har detta tagit en dag.

 

FOTO: Google Cultural Institute

 

Kamerorna lånas ut till instutitioner och museer för att kunna skapa en digital högupplöst kopia av viktiga konstverk för framtiden. Alla konstverk går även att se på Googles hemsida för projektet, Google Cultural Institute.

Kameran tar extrema närbilder och rör sig en tum i taget via sin robotkonstruktion. Bilderna skickas sedan direkt till Googles servrar som sätter samman de små bilderna till en zoombar gigapixelbild.