https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/har-du-f-tt-en-bild-publicerad-s-s-ker-du-mer-ers-ttning
543492
Foto
Fotonyhet

Har du fått en bild publicerad – så söker du mer ersättning

Bilder publicerade i en tidning eller i en lärobok kan ge dig mer ersättning.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/image_5.jpg?itok=UDbFElo5', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/image_5.jpg?itok=UDbFElo5', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/image_5.jpg', w: 2000, h: 1489, title: 'Bilder publicerade i en tidning eller i en lärobok kan ge dig mer ersättning. ' },]

Totalbetyg

Om du har sålt bilder till en tidning eller fått dina fotografier publicerade i en lärobok – då finns det mer pengar att söka före den första juni.

Fick du någon bild publicerad i en tidning under 2013, eller i en lärobok under åren 2009 till 2013 – då har du rätt till IR som står för individuell reprografiersättning.

Före den 1 juni 2014 ska du skicka in din ansökan, vilket du gör till BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) som bevakar konstnärers intressen och ser till att de får ersättning när verken publiceras.

Kan få 25 000 kronor

IR finns för att bilder ska kunna fotokopieras inom undervisningen i Sverige, och du kan alltså få del av den här ersättningen.

Det som krävs är att tidningen eller läroboken ska vara utgiven på den svenska marknaden. Men du behöver inte som fotograf vara ansluten till någon organisation för att ha rätt till ersättning. Bilder som publicerats på internet ingår inte i ersättningen.

Minimibeloppet är 250 kronor och maximibeloppet är 25 000 kronor för bilder i bok och 15 000 kronor för bilder i tidning eller tidskrift.

Böcker betalas bättre

Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter, brukar söka IR och säger så här till Journalistförbundet:

– Det gäller att rapportera så många publicerade bilder som möjligt för de år ansökan gäller. Om man ska prioritera så ska man i första hand ta med frilansbilder och fotografier som publicerats i böcker. Bilder i böcker "betalas bättre" än andra publiceringar.

Fotojournalisten Petra Jonsson vid Gotlands Tidningar har också positiva erfarenheter av IR.

– Jag sökte IR-ersättning för första gången år 2010. För min del var det en klart positiv överraskning när pengarna betalades ut. Fick ett belopp från BUS som gott och väl ligger över en halv normal månadslön. Kanon för semesterkassan, säger hon till Journalistförbundet.

 

Här kan du läsa mer om regler för IR.

Har ansöker du om ersättning enligt IR.