https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/kent-bilderna-som-s-ldes-f-r-12-miljoner
545402
Foto
Fotonyhet

Kent-bilderna som såldes för 1,2 miljoner

● BILDSPEL Kent 17 december 2016. Bilden såldes på auktion för 700 000 kronor.

Totalbetyg

Tre fotografier från Kents sista konsert såldes i går på auktion. Slutsumman landade på 1 185 000 kronor, där ett fotografi av Johan Renck klubbades för 700 000 kronor och blev därmed ett av de dyraste svenska fotografier sålda på auktion någonsin. Pengarna gick oavkortat till välgörenhet.

Bukowskis hade igår en auktion av tre fotografier föreställande bandet Kents sista ögonblick tillsammans, den 17 december 2016. Utropspriset började för respektive bild på 30 000 kronor men de klubbades för betydligt mer.

Joanna Nordahls bild slutade på 185 000, Jonas Linells på 300 000 och bilden fotograferad av Johan Renck på 700 000 kronor. Hans bild blev därmed ett av de dyraste svenska fotografier sålda på auktion någonsin.

 

Foto: Jonas Linell

 

Pengar till #jagärhär

Eftersom detta var en välgörenhetsauktion går nu 1 185 000 kronor oavkortat till den ideella föreningen och facebookgruppen #jagärhär, som arbetar aktivt för att motarbeta näthat.

– Jag är helt chockad. Klart att vi har drömt och fantiserat om var det här skulle kunna sluta men aldrig någonsin har det varit i närheten av de här summorna. Det är fantastiskt! Tänk att ögonblicket då Kent avslutade sin karriär skulle bli startskottet för vår förening, säger Mina Dennert, grundare av #jagärhär i ett pressmeddelande från Bukowskis.

 

Foto: Joanna Nordahl

 

Fotograferat bandets skivomslag

De tre fotograferna har alla bidragit till Kents visuella uttryck genom åren. Musikvideoregissören Johan Renck var en av personerna bakom Kents omtalade spelning på Stadion 2003. Joanna Nordahl har regisserat Kents sista musikvideo och Jonas Linell har fotograferat de flesta av bandets skivomslag. 

Bakom initiativet till denna välgörenhetsauktion stod Martin Renck och Saurabh Sinha.