https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/konsten-att-ta-kreativa-bilder-p-barn
419954
Fotonyhet

Konsten att ta kreativa bilder på barn

Totalbetyg

Under våren ger Pagina ut sex nya böcker om fotografering. Först ut är "Fotografera barn: Konsten att ta kreativa bilder på barn". Boken innehåller mängder med bildexempel och tips inför fotograferingen, men även vad du ska tänka på när du bygger upp din verksamhet och hur du arbetar smartare istället för hårdare. Vi har kollat in den.

Med uttrycksfulla, äkta och rörliga bildexempel tar boken Fotografera barn: Konsten att ta kreativa bilder på barn greppet om barnfotografering. Tipsen är handfasta och går igenom allt från hur du ska tänka när du fotograferar, hur det är att fotografera barn och hur du bör förbereda dig till ljusteknik, ljussättning, komposition och posering.

Boken tar också upp hur du skapar ett bra affärsflöde och digitalt arbetsflöde, hur du kan erbjuda kunderna mervärden och hur du levererar bilderna. Marknadsföring är ett helt eget kapitel i Fotografera barn: Konsten att ta kreativa bilder på barn.

Rätt exponering är bara en del av fotograferingen, menar bokens författare Tamara Lackey som i inledningen bland annat skriver:

"…Men det viktigaste för mig var att varje person i min familj skulle kännas äkta. Jag ville se den där lockande kombinationen av mildhet och styrka i min man…men jag ville också att hans hår skulle se bra ut. Jag ville att min dotters näsa skulle få den där rynkan som när hon skrattade med hela kroppen, men samtidigt ville jag att hennes huvud skulle luta lite mer framåt så att ljusreflexerna i hennes stora ögon blev så bra som möjligt…"

För att sammanfatta boken skulle man kunna säga att den tar ett övergripande tag i konsten att ta bilder på barn som inte känns som arkivbilder. Visst blir Tamara Lackeys bildexempel då och då klyschiga, men i stort behåller de sin närhet och äkta känsla. Det här är såväl en bok för den som vill komma igång med en fotoverksamhet som en bok för den som vill inspireras. Trycket i boken är utan anmärkningar och gör bilderna rätta. Formatet är inte "typiskt lärobok", det vill säga hyfsat litet boxigt format och flera hundra sidor, utan magasinstorlek och "bara" 120-talet sidor.  Texten är stor och skriven på ett personligt, ibland utsvävande, sätt, men på det stora hela väl avvägt.

Texten blandas även upp av citat som "Om 'läget, läget och läget' betyder allt inom fastighetsmarknaden så är det för barnfotografering 'tålamod, tålamod och tålamod' som gäller."

Boken är skriven av Tamara Lackey som är en prisbelönt fotograf från North Carolina i USA. Hon har bland annat fått flera utmärkelser från WPPI (Wedding and Portrait Photographers International). Hennes bilder har visats i tidskrifter som Vogue, Elle, Martha Stewart Living, Food & Wine och Inside Weddings.

I vår ger Pagina ut ytterligare fem böcker om fotografering:

* Studioljus – Tekniker för ljussättning

* Modellfotografering – Ljussättning för rätt uttryck i bilden

* Porträttfotografi – Så fångar du personlighet på bild

* Befintligt ljus – Fotografera med det bästa ljuset

* Camera Raw – Fotografera och bildbehandla i råformat

Fotografera barn – Konsten att ta kreativa bilder på barn

Förlag Pagina.

Originaltitel Children’s Portrait Photography.

Författare Tamara Lackey.

Översättning Per Klason.

ISBN 978-91-636-0985-5.

Pris 277 kronor.