Fotonyhet

Åmål bjuder in till stor fotofest

Till den åttonde upplagan av Åmåls fotofest kommer Emma Svensson och Peter Gerdehag. Foto: Mikael Dahl / Sinta Sibbalt
Foto: Mikael Dahl
Foto: Sinta Sibbalt

Emma Svensson och Peter Gerdehag är de stora affischnamnen när det i maj är dags för Åmåls fotofest. Under åtta dagar blir det förutom föreläsningar även fotoutflykter och portfoliobedömningar.

Många kända fotografer har passerat Åmåls fotofest under de åtta år som evenemanget har ägt rum. I år pågår festen mellan den 2:a och 9:e maj med bland annat Emma Svensson och Peter Gerdehag som dragplåster.

Emma är för många mer känd som ”Rockfotoemma”, och syntes nyligen i programmet

. Hon har specialiserat sig på att fotografera konserter och startade som 20-åring Rockfoto, som i dag är Sveriges största bildbyrå inom konsertfoto. I dag har byrån över hundra fotografer som levererar konsertbilder. Under Åmåls fotofest kommer Emma att visa konsertbilder och berätta om sitt arbete.

Alla är fotografer

”Värden i livet som glöms bort”

Peter Gerdehag är för många känd för filmer som

och

. Han arbetar både som fotograf, filmare och författare och har vunnit flera priser. Ifjol kom hans andra film om Stig-Anders Svensson, alias Hästmannen, en film som har fått många att diskutera djurskydd och myndighetsutövning.

HästmannenKokvinnorna

– Jag vill med mina bilder visa att det finns värden i livet som allt mer glöms bort på rationalitetens altare, säger Peter Gerdehag och fortsätter:

– Vi har glidit in i en värld där siffror är allena rådande och förtränger vad det är att vara människa. Siffror kan bli ett tyranni som förminskar oss och knäcker biologisk mångfald. Man kan faktiskt se mina foton som en påminnelse om vad som verkligen är meningen med livet och vad som egentligen kan skänka oss en ursprungligare form av lycka.

Här kan du läsa mer om Åmåls fotofest.