https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/nick-brandt-st-mmer-m-belf-retaget-mio
Fotonyhet

Nick Brandt stämmer möbelföretaget Mio

I Mios höstkatalog 2015 fanns det en canvastavla föreställande en elefant. Många reagerade på att den målade tavlan var väldigt lik ett av Nick Brandts fotografier. Nu ställs företaget inför rätta efter att Brandt har stämt Mio på 300 000 kronor.

När Mio i somras presenterade sin höstkollektion fanns där bland annat en tavla av en elefant. Flera personer reagerade på att målningen hade stora likheter med Nick Brandts fotografi "Portrait of elephant on bare earth", vilket fick Mio att ta bort tavlan ur sortimentet. Men i katalog och i annonser fanns tavlan kvar. Det här skriver Skaraborgs Allehanda.

I dagarna inleds en rättegång vid Skaraborgs tingsrätt, efter att fotografen Nick Brandt har stämt Mio på 300 000 kronor som ersättning för att de använt hans bild. Brandt kräver även att den kommande domen ska publiceras på annonsplats i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Bestrider kraven

Mio bestrider kraven och menar att skadan Brandt kan ha lidit bör anses vara minimal eftersom företaget, så fort man fick kännedom via media om likheten, plockat bort tavlan ur sitt sortiment.

Mio menar även i ett yttrande till Skaraborgs tingsrätt att Brandt inte kan ha något skydd enligt upphovsrätten till sina fotografiska motiv. 

 

 

Taggar