https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/nya-filformatet-bpg-kan-ers-tta-jpg-bilder
544021
Foto
Fotonyhet

Nya filformatet BPG kan ersätta JPG

Totalbetyg

JPG är både älskat och hatat – liten filstorlek, men även brister i kvalitet vid komprimering. Filformatet BPG, Better Portable Graphics, kan vara ersättaren som alla längtat efter.

Bildoformatet är framtaget av Fabrice Bellard, som arbetat fram en ny kodning för komprimering av bilder. Ersättaren, BPG (Portable Graphics) kan genom sin komprimering ge bättre bildkvalitet och mindre filstorlek än dagens JPG-bilder.

Till skillnad från JPG som bara stödjer bilder i 8 bitar, stödjer BPG bilder i både 8 och 14 bitar. Resultatet är bilder med högre dynamiskt omfång och bättre kompression på grund av mindre fel i kodningen, något som vi ser hos exempelvis råformatets bilder som vanligen sparas i 12 eller 14 bitar.

 

Foto: Calle Rosenqvist
När man sparar en jpeg-bild i lägsta kvalitet (läge 1 i Photoshop) – vilket också innebär högsta komprimeringsgrad – så framstår synliga fyrkantiga block av pixlar, som här främst syns i den röda jackan. Detta har att göra med den algoritm som komprimeringen använder sig av.

 

I övrigt är BPG rätt likt JPG, men en annan stor skillnad är att filformatet stödjer en alfakanal, alltså genomskinlighet. För den som arbetar med friläggning för layout eller grafik för webben vet att detta är ett problem i dag, då andra format måste användas. Formatet stödjer liksom dagens TIFF-filer även förlustfri komprimering, vilket ger mindre filstorlek utan kvalitetsförlust. Också ytterligare EXIF-information kan bakas in i bildfilen.

Här kan du läsa mer om, och jämföra det nya filformatet med övriga komprimeringsmetoder som finns idag.

 

Här hittar du alla tekniska artiklar i vår artikelserie "Vi förklarar", där vi lär dig allt om det tekniska.