https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/premi-r-f-r-pieter-ten-hoopens-debutfilm
543174
Fotonyhet

Premiär för Pieter Ten Hoopens debutfilm

Totalbetyg

Fotografen Pieter Ten Hoopen visar på torsdag sin första dokumentärfilm, i samband med Stockholm filmfestival. "Det är en otrolig känsla att kunna berätta med både ljud och bild. Jag har ofta saknat just ljud tidigare", säger Pieter Ten Hoopen om sin filmdebut.

Pieter Ten Hoopen, som har blivit ett internationellt känt namn med sina stillbilder, satsar nu på film.

Han har rest till Ryssland för att filma i den lilla staden Vladimirskoe som ligger på landsbygden. Staden har har kämpat för att överleva efter kommunismens fall. Men det är också en mytisk stad. Enligt legenden döljer en sjö i närheten den mystiska staden Kitezh, som bara uppenbarar sig för människor med öppet hjärta.

Har saknat ljud

Filmen med namnet Kitezh­-Vladimirskoe blev ett nytt sätt för Pieter Ten Hoopen att skildra en historia.

– Det är en otrolig känsla att kunna berätta med både ljud och bild. Jag har ofta saknat just ljud tidigare. Det känns som att jag kan nå fram på ett annat sätt med film, säger han om sin filmdebut.

Pieter Ten Hoopen arbetar just nu med sin andra kortfilm, som även den spelas in i Ryssland.

– Jag vill gärna producera mera film framöver. Känner absolut att jag har hittat ett nytt sätt att berätta mina stories. Det här är bara början.

Tävlar bland kortfilmer

Pieter ten Hoopens debutfilm Kitezh­-Vladimirskoe har premiär på Stockholms filmfestival i Filmhuset, Bio Mauritz på torsdag den 7 november klockan 20.30.

Filmen är nominerad för att tävla bland årets kortfilmer, under Stockholm filmfestival.