Fotonyhet

Se nostalgiska bilder på IKEA:s digitala katalogmuseum

IKEA-katalogen fyller 70 år, och i och med det har också digitaliseringen av alla kataloger från 1950 slutförts. Nu kan du åter minnas ditt favoritår i bild, genom IKEAS tidsdokument över de svenska hemmens inredningsstil.

IKEA-katalogen har producerats i Älmhult i över 70 år, med skillnader i sidantal, upplaga, innehåll och bildstil. Samlingen av alla svenska kataloger har nu digitaliserats och lagts ut till allmän beskådan i IKEA:s digitala museum, med både bilder och texter tillgängliga.

Det spräckliga 90-talets vardagsrum.
1974.

Bilderna i katalogen fungerar som ett tidsdokument över de svenska hemmens inredningsstil, som ni är möjlig att återuppleva. Så här skriver IKEA om hur "bilden av hemmet" har förändras över de gångna 70 åren:

IKEA valde att börja med den svenska katalogen först, efersom den funnits längst. I framtiden kanske fler kataloger från andra länker kommer läggas till.

Inte bara möbler

För åtta år sedan fick även Kamera Bild möjlighet att provanvända Ikeas digitalkamera "Knäppa" – gjord i kartong, med analog sökare, inbyggd zoom och en väl fungerande bildstabilisering. Det är inte varje gång vi får möjlighet att testa en kamera i kartong – så vi passade på att göra en unboxing på den unika kameran. Och det blev riktigt roligt.

På IKEA Museum kan du se alla kataloger och bilder, och de hälsar även att det är fritt fram att dela, sprida och använda bilderna så länge det inte är i kommersiellt syfte.