https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/snart-kan-du-betala-med-din-selfie
544811
Foto
Fotonyhet

Snart kan du betala med din selfie

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/B0003207.jpg?itok=S3-Z16qQ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/B0003207.jpg?itok=S3-Z16qQ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/B0003207.jpg', w: 2000, h: 1430, title: ' ' },]

Totalbetyg

Kunder till Mastercard kommer till sommaren att kunna verifiera sin identitet online – med en selfie. En biometrisk analys kollar sedan att du där du.

Från Mobile World Congress som just nu pågår i Barcelona, meddelar kortbetalningsföretaget Mastercard att man kommer inför biometrisk verifiering av identiteten via selfies. Under sin betalning tar man en bild på sig själv tillsammans med sitt fingeravtryck, och bekräftar på så vis sin identitet.

Tekniken har redan testats i USA och Nederländerna, och ska introduceras i 14 länder till under sommaren. Förhoppningen är att det ska bli enklare för kunden att betala, eftersom nästan hälften av alla som köper online glömmer sina lösenord, och att antalet försäljningar då ska öka.

Säkerheten är det som många undrar över, exempelvis hur man kommer över problematiken med att man kan ta en bild på en bild på någon annan. Tidningen Mobil har exempelvis skrivit om hur lätt det är att hacka fingeravtrycksläsaren i Iphone i artikeln Så får du ditt fingeravtryck hackat. Samma sorts säkerhetshål kan alltså även finnas vid användning av selfies som betalningsmetod.

Hur verifieringen går till är ännu inte avslöjad, men vad vi förstår så jämförs bilden mot en tidigare tagen bild, och därefter görs en bildanalys på ansiktet för att se om det är samma person.