Fotonyhet

Trio nominerad till TT:s stora fotopris

Martin Von Krogh. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Hanna Modigh. Foto: Leif R Jansson/TT
Trinidad Carrillo. Foto: Ola Torkelsson/TT
Några av de nominerades bilder.

Hannah Modigh, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo är alla nominerade till TT:s stora fotopris 2013 – tidigare Scanpix stora fotopris. Vinnaren presenteras den 26 november och erhåller 100 000 kronor.

Hannah Modigh är nominerad med The Milky Way som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga uttryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Martin von Krogh är nominerad med Att leva med mörkret. Om man drar ett streck runt jorden och utgår från Kiruna så hamnar man ovanför Island, i norra Sibirien och en liten bit ovanför polcirkeln. Från och med den 10 december så går solen aldrig upp här, den kommer först tillbaka i början på januari.

För de flesta som inte kommer från Kiruna är tanken på att solen aldrig går upp skrämmande och fascinerande. Det här är en betraktelse om hur det är att leva med mörkret.

Trinidad Carrillo är nominerad med The Name from Mars. Trinidads motivation är att närma sig förståelsen av den existentiella platsen mellan yttre verklighet och dröm. Att få en starkare förnimmelse av denna och de andra verkligheterna. Att registrera det som ligger framför hennes ögon när det avlägsna drömlandskapet faller samman under vikten av en önskan som inte kan uppfyllas i vaket tillstånd.

Vinnaren kommer att presenteras den 26 november på Rival, Stockholm. Under kvällen kommer det även att avslöjas vem som får TT:s fotostipendium.