Fotonyhet

TT vill utmana stereotypa bilder

Nyhetsbyrån TT står bakom en stor del av de nyheter och därtill relaterade bilder som vi konsumerar i svensk media. TT har nu startat kampanjen "Förändra bilden" med vilken de vill utmana de stereotypa bilder som finns i samhället.

Kampanjen "Förändra bilden" är ett projekt som strävar efter att förändra de stereotypa bilder som finns i samhället angående olika yrkesroller. Kampanjen lanseras med hjälp av en film där barn tillfrågas om deras bild av olika yrken.

–Vi vill skapa en diskussion och få branschen att tänka till kring hur bildval påverkar människor och samhället. Samtidigt behöver vi som bildbyrå också tänka till och förbättra oss. Därför ser vi nu kontinuerligt över och nyanserar olika sökbegrepp. Det här är inte gjort i en handvändning, utan något vi kommer att behöva jobba med långsiktigt, säger Sara Perers, marknadschef på TT Nyhetsbyrån.

Det projektet går ut på, i praktiken, är att TT ska förändra sina sökbegrepp för att ge en mer mångfacetterad bild av samhället i sina bildleveranser.

Här nedan kan du se filmen som används för att lansera kampanjen.