https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/dr-mmar-och-minnen-med-corinne-mercadier
543282
Utställningar
Utställning

Drömmar och minnen med Corinne Mercadier

● BILDSPEL Toute Pensee från serien Solo. Foto: Corinne Marcadier

Totalbetyg

Den franska fotografen Corinne Mercadier skapar surrealistiska världen för att utforska sina drömmar och suggestiva minnen. Utställningen på Fotografiska öppnar den 17 januari.

Marcadier studerade konst och fotografi i sin ungdom och arbetade länge med polaroidfilm för att skapa sina bilder. Filmen fungerade bra för att bidra till den känsla hon ville ha i bilderna. När den polaroidfilm hon använde inte längre gick att få tag i gick hon över till digitalt, en process som tog tre år. Marcadier säger själv att det var som tog tid inte var att lära sig tekniken utan att deifniera sin egen estetik med det digitala mediet. 

Hennes bilder är en blandning av drömmar, minnen och barndomshändelser som alla spelas ut i en surrealistisk värld skapad av Mercadier. Just den här utställningen kallas för Wicked gravity och består av fem olika serier från Mercadiers konstnärskap. 

Former används flitigt i hennes bilder för att symbolisera olika saker.

 – Former är min passion, hur man bäddar in tankar i olika former, hur tankar förkroppsligas i en form, förklarar hon. Exempelvis kan bilringar symbolisera Saturnus ringar, bollar blir till planeter, en ruta kan vara en plats att bo på, en stol vår egen personliga plats i världen. Det är så jag drömmer fram mina verk. 

Utställningen öppnar den 17 januari och pågår till den 9 mars.