https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/en-expedition-i-jakt-p-cirklar
389161
Utställningar
Utställning

En expedition i jakt på cirklar

Foto: Joakim Brolin / Nils Olof Hedenskog

Totalbetyg

Med hjälp av knäskydd, olika sorters ficklampor samt en och annan skylift har konstnärerna Joakim Brolin och Nils Olof Hedenskog skapat cirklar som ingen annan.På lördag släpps boken Creeping in cirkels i samband med utställningen med samma namn på Fotografiska.
  • Publicerad 9 år 7 månader
    2011-02-07 12:00

Genom att själva, eller tillsammans med grupper på upp till fyrtio personer, krypa i cirklar samtidigt som deras ryggar blir belysta av ficklampor har konstnärskollegorna Nils Olof Hedenskog och Joakim Brolin skapat en märklig samling cirklar. Det är bilder som gränsar i lika delar till måleri som fotografi. Men krypandet var ingen uttänkt strategi från början.

– Vi insåg att en rygg reflekterar mycket mer ljus tillbaka till kameran än om vi skulle gå upprätt. Lite senare upptäckte vi också att det inträder ett visst allvar när man kryper i cirkel tillsammans med andra. Det finns en symbolism i det som är spännande, samtidigt finns ett moment av lek, berättar Joakim Brolin.

Bilderna har skapats med en analog Hasselbladskamera som monterats i ett rakt ovanifrånperspektiv på mellan sju och tio meters höjd. Bilderna är tagna i mörker med ficklampor och pannlampor som enda belysning. Det har gett slutartider på ibland upp till 30 minuter. Genom att belysa ryggar med olika färger blir de krypande kropparna till penslar som målar ut den kanske mest fulländade formen av alla; cirkeln. – Slumpen har haft en stor betydelse i hela processen. Jag skulle aldrig ha kunnat hitta på de här formerna. Därför brukar jag säga att det har varit en expedition i gränslandet mellan fotografi, måleri och rit. Rit eftersom det varit en hel del förberedelser inför varje fotografering. Vi har varit i en Masugn, högt upp på traktorskopor och i den gamla gasklockan i Gävle till exempel. Eftersom vi inte kan kontrollera resultatet blir varje bild en expedition där vi upptäcker de här cirklarna och tar med dem hem och för att visa upp, säger Joakim Brolin. Utställningen Creeping in cirkels öppnar på lördag den 12 februari på Fotografiska i Stockholm och i samband med vernissagen släpps boken med samma namn. På utställningen visas också Daniel Burmans dokumentärfilm om projektet. En försmak av den kan redan nu ses här: