https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/forskning-visas-i-bild
389175
Utställningar
Utställning

Forskning visas i bild

Foto: Kenneth Libbrecht

Totalbetyg

I år infaller det som Förenta nationerna valt att kalla kemins år. På bildmuseet i Umeå väljer man att fira.
  • Publicerad 9 år 7 månader
    2011-02-07 14:28

Den 19 februari inviger kemiska institutionen vid Umeå universitet Kemins år 2011 med en utställning på Bildmuseet. Med bilder på naturens och livets minsta byggstenar visar Umeå Universitet utställningen Se Kemi där forskning visualiseras med fotografier av bakterier, snöflingor, proteiner och mycket annat.

– Med hjälp av bilder illustreras nya sätt att avväpna bakterier, hur miljögifter rör sig i vår natur, nya material med spännande egenskaper och kroppens egna små arbetshästar – proteinerna. Det är kunskap som bland annat ger oss verktyg för att i framtiden kunna behandla sjukdomar som ALS, hitta lösningar för en renare miljö och framställa många nya produkter, skriver universitetet i sin information till utställningen.

Fotografen är den amerikanske fysikern Kenneth Libbrecht som i fjol belönades med Lennart Nilsson Award – världens kanske främsta utmärkelse inom vetenskapligt och medicinskt fotografi.

Collage: Walid Raad

På Bildmuseet invigs samma dag en utställning av helt annan karaktär.

Det är den New York-baserade libanesiske konstnären Walid Raad som i en separatutställning samlat ett urval från de senaste 20 åren. En hel del av hans konst kretsar kring de erfarenheter han fick genom att växa upp i inbördeskrigets Beirut. Bildmuseet presenterar Walid Raad så här:

–Med sin utforskning av det fotografiska mediet och dess konventioner, möjligheter och begränsningar, skapar Raad en komplex berättelse om det moderna Libanon. Han prövar distinktioner mellan fakta och fiktion och ställer frågan: hur en historia och särskilt en som är traumatisk kan berättas och visuellt gestaltas?

En utställning som kan kännas otippat aktuell med tanke på de nuvarande oroligheterna i arabvärlden.