https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/fotoutst-llning-kontrolleras-av-s-kerhetschef
544112
Utställningar
Utställning

Fotoutställning kontrolleras av säkerhetschef

Totalbetyg

Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin ska ställa ut en samling bilder i Eskilstuna. Men kommunens säkerhetschef fick i uppdrag att kontrollera bilderna innan utställning för att avgöra om de utgjorde skäl för en förhöjd hotbild.

Utställningen kommer att äga rum på Eskilstuna konstmuseum och är en retrospektiv utställning med ett fyrtiotal av Elisabeth Ohlson Wallins verk. Ohlson Wallin har tidigare väckt stor uppmärksamhet med flera av sina utställningar och bilder. Bland annat med utställningen Ecce Homo som ledde till förhållandevis stor uppståndelse när den visades i Uppsala Domkyrka. Det är med det och de senaste händelserna i bland annat Paris som Eskilstuna kommun vill göra en säkerhetsbedömning av utställningen. 

Elisabeth Ohlson Wallin
Foto: Robert Paraniak
– Det är ett speciellt läge. Vissa i kommunen verkar tycka att det är känsligt och vill kolla. Jag har viss förståelse för det, men det känns märkligt. Jag har aldrig förut varit med om att en kommun skickar ut en säkerhetschef för att bedöma vad som är lämpligt och inte lämpligt. Vad vet de om bilder och konst, säger Elisabeth Ohlson Wallin till DN. 

Undersökningen verkar dock inte helt avgjord men enligt Stefan Rydholm, som är säkerhetssamordnare inom Eskilstuna kommun, finns det just nu inget som skulle hindra utställningen från att äga rum i sin nuvarande form. 

Källa