https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/h-r-visar-elliott-erwitt-sina-bilder-p-fotografiska
543232
Utställningar
Utställning

Här visar Elliott Erwitt sina bilder på Fotografiska

● BILDSPEL Elliott Erwitt fanns i dag på plats när Fotografiska visade sin nya utställning som öppnar 6 december.

Totalbetyg

Elliott Erwitt har fotograferat yrkesmässigt i 65 år och har publicerat 45 böcker med bilder av ofta absurda och oväntade situationer. Men mest känd är han för sina humoristiska bilder av hundar. I dag fanns han på plats när Fotografiska hade smygpremiär för sin nya utställning.

Elliott Erwitts bilder är ofta humoristiska, men det är inte något han gör med flit.

– Jag vaknar inte på morgonen med målsättningen att vara rolig. Det är helt enkelt mitt sätt att se på saker, säger han. 

 I grunden är han en kommersiell fotograf men många av bilderna i hans utställning är snapshots som är tagna i samband med andra uppdrag eller under hans egna resor. 

Han har arbetat som fotograf sedan han var 16 år gammal, en förhållandevis lång karriär då han är född 1928. Men själv säger han inte att hans fotograferande har förändrats.

– Man kan se skillnader i folks kläder eller på bilarna i bakgrunden, säger Erwitt. 

Hundar klagar aldrig

Anledningen till att han gärna fotograferar hundar är för att de finns överallt, de klagar aldrig och ber aldrig om en kopia av bilden, enligt honom själv. Han gillar också att alla hundar pratar samma språk, skällandet är universellt säger han. 

Förutom hundar har han porträtterat många kändisar, såsom Fidel Castro, Marilyn Monroe, Che Guevara, Arnold Schwarzenegger, John F Kennedy med flera. 

Utställningen på Fotografiska har fått titeln 100+1. När utställningsansvarige Min-Jung Jonsson frågar varför den fått det namnet svarar Erwitt att det var roligare än att kalla den 101 efter antalet bilder. Denna typ av humor är något som återkommer i hans bilder, det är inte påträngande eller krystat, utan helt enkelt bara så han ser på saker. 

 

Här kan du läsa om när Kamera & Bild träffade Elliott Erwitt 2007.