https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/hundar-och-humor-n-r-elliott-erwitt-intar-fotografiska
543183
Utställningar
Utställning

Hundar och humor när Elliott Erwitt intar Fotografiska

● BILDSPEL New York City, 1974. Foto: Elliott Erwitt/MAGNUM PHOTOS

Totalbetyg

Elliott Erwitt är känd för att hitta absurda, humoristiska och oväntade situationer i vardagen. Nu kan du se hans bilder på Fotografiska från den 6 december.

Elliott Erwitt har varit fotograf i nästan 65 år och har porträtterat kända personer som John F. Kennedy, Richard Nixon, Fidel Castro, Marilyn Monroe och Arnold Schwarzenegger – för att nämna några. Men han är kanske mest känd för sina ofta humoristiska bilder på hundar.

– Det finns många som säger att mina bilder är roliga. Men jag vaknar inte på morgonen med målsättningen att vara rolig. Om det är på det sättet så är det helt enkelt mitt sätt att se på saker, menar Elliott Erwitt. Jag vill väcka känslor med mina bilder, jag vill få människor att gråta eller skratta. Om jag lyckas har jag gjort något bra.

Elliott Erwitt har tagit mängder av bilder på hundar och gjort ett flertal böcker av dessa bilder.

– Det bästa med hundar är att de finns överallt, de är sympatiska, de klagar aldrig och de ber aldrig om en kopia. De är helt enkelt charmiga, säger han.

Blandar svarvitt med färg

Erwitt fotograferar gärna svartvitt med sin Leica men flera av de professionella uppdragen gör han i färg.

Trots att han har jobbat i många år slår han inte av på takten. I dag gör han reklamuppdrag parallellt med att han tar egna bilder för nya böcker.

Han har producerat runt 45 böcker och fler är på gång. Bland annat har han gett ut boken Personal Best där han har samlat sina egna favoriter, vilket blev över fem hundra bilder.

"Fotografi inget mysterium"

Elliott Erwitt gillar även att arbeta med bildserier, vilket bland annat syns i boken Sequentially Yours där han har satt samman flera bilder av samma händelse.

– Du försöker alltid att hitta den bästa bilden, men ibland blir en bild intressant först tillsammans med andra bilder. Resultatet är ett mellanting av enstaka exponeringar och film, en historia likt en stumfilm, menar Erwitt.

Han tycker också att det finns motiv överallt, det handlar bara om att vara uppmärksam.

– Fotografi är egentligen inget mysterium. Det handlar om att se sig omkring. Ofta handlar det också om tur och omständigheter. Förhoppningsvis har jag inte tagit min bästa bild än. Mina bästa bilder ser jag ofta när jag inte har med mig en kamera. Åtminstone tror jag att det är så, säger han.

 

Utställningen med Elliott Erwitt visas på Fotografiska mellan 6 december och 2 mars, 2014.