https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/ikea-som-fotogalleri
243335
Utställningar
Utställning

Ikea som fotogalleri

Foto: Mikael Good

Totalbetyg

Aldrig tidigare har ett Ikea-varhus agerat fotogalleri. Förrän nu. Sedan i måndags visas fotojournalisten Mikael Goods utställning "Möten i mitten av mittens rike" på Ikea i Jönköping. Utställningen hänger uppe tills på söndag.

Mikael Goods bilder visar möten med människor på Kinas högplatå Qinghai – ett område där många byar aldrig besökts av utlänningar förut. Mikael tog bilderna under en reportageresa till Kina i december 2004. Många av de skolor som han besökte har senare fått ekonomiskt stöd från Radiohjälpen.

– I bergsbyn Damu fick vi ett kungligt välkomnande av byns befolkning, säger Mikael Good. Byns invånare hade slutit upp nästan mangrant och stod utmed bygatan och applåderade vår ankomst. Byn hade tack vare pengar från, bland annat Världens Barn, fått en ny skolbyggnad. Faktumet att jag förmodligen var den första vita mannen som folket i byarna hade sett, gjorde det lite extra svårt för mig att fota som jag brukar. När jag fotar försöker jag att smälta in i miljön och jobbar efter devisen se men inte synas, men i Damu var detta i stort sett omöjligt då stora skaror människor följde varje steg jag tog.

Tack vare samarbetet med Ikea får Mikael möjlighet att nå fler människor med sina bilder. De säljs också till förmån för Världens Barn för 1 500 kronor per bild.

– Jag kanske är naiv men jag tror att fattigdomen kommer att utrotas när fattiga och rika möts. Genom mina foton hoppas jag att jag kan få till stånd detta möte mellan fattiga och rika.

Foto: Mikael Good

Utställningen "Möten i mitten av mittens rike" invigdes på Ikea i Jönköping i måndags och hänger uppe fram till den 4 oktober.