Utställning

Legendariska Sarah Moon på Fotografiska

L'elephante © Sarah Moon
Suzanne aux tuileries © Sarah Moon
Ombre Portée © Sarah Moon
L'oiseau 1 och Issey Miyake © SarahMoon

Under vintern och våren flyttar den levande legenden Sarah Moons bilder in på Fotografiska i Stockholm. Hennes modebilder, helt i avsaknad av klichéer, gjorde henne känd, men är bara en liten del av hennes konstnärsskap. I utställningen 12345 på Fotografiska visar hon sina mest publika och personliga bilder.

Publicerad

Under de senaste 35 åren har Sarah Moon gestaltat kvinnor, djur, byggnader och natur. Hennes bilder är som tagna på en mystisk plats mellan vakenhet och dröm, konst och mode.

– Sarah Moon har länge förfört oss med sina egensinniga, mystiska tolkningar av vår tid. Hennes sparsamma bruk av färg och tolkningen av skuggor och objektets konturer är unikt och placerar henne som en samtidens viktigaste, kvinnliga fotokonstnärer, säger Jan Broman som är konstnärligt ansvarig på Fotografiska.

Fotografiska visar Sarah Moons mest publika och personliga bilder. Utställningen 12345 består av över 200 bilder och två filmer. För det mesta representerar hennes bilder ett sökande efter de svårfångade och oväntade ögonblicket som ibland både är melankoliskt och makabert, men som alltid är i rörelse. Hon är fotokonstären som planerar och iscensätter sina bilder ytterst noggrant för att sedan vänta in det oväntade och ofta oskarpa ögonblicket.

– För en tiondels sekund ser jag en gnista av skönhet passera. Den lilla händelse som jag nästan missade och aldrig kommer att få uppleva igen, säger Sarah Moon.

De bilder hon skapat för de franska modehusen Chanel och Cacharel, men även de legendariska färgkompositionerna för Commes des Garçons, består av ett egensinnigt och i det närmaste poetiskt bildspråk.

Utställningen 12345 visas på Fotografiska mellan den 14 januari och 17 april och är museets huvudutställning under perioden. 12345 är uppbyggda i fem olika delar och mer i en filmisk ton än som en bok med en början och ett slut.

– Jag har valt att berätta om utvalda sekvenser i mitt liv snarare än hela kapitel, säger Sarah Moon.

Sarah Moon föddes i England 1940 och blev efter den avslutande modellkarriären snabbt ett namn i den franska huvudstaden som en av de första kvinnliga fotograferna inom haute couture. Hennes extravaganta och mystiska bilder blev en ny röst i Paris på 1970-talet. Idag arbetar hon främst med egna projekt och gör bland annat kortfilmer baserade på sagor. Hennes första verk Mississippi One från början av 1990-talet fick kultstatus i Japan.

Samtidigt som Sarah Moons 12345 visas Christoper Makos Lady Warhol:

Andy Warhols blottade blick i Lady Warhol