https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/mobilbilderna-visar-vilka-flyktingarna-r-ny-utst-llning
545616
Utställning

Mobilbilderna visar vilka flyktingarna är – ny utställning

Totalbetyg

Med över 400 insamlade bilder från mobiler har utställningen ”I telefonen finns hela människan” skapats. Genom bilderna framträder vilka flyktingarna som har tagit sig till Sverige är: svetsare, lärare eller fotbollsspelare. Nu visas utställningen på Gotlands Museum.

Almedalsveckan pågår för fullt i Visby, och i samband med den öppnade även utställningen ”I telefonen finns hela människan”. Det är Henrik Teleman och Zainab Witwit som har samlat in bilder från flyktingars mobiler och intervjuat telefonernas ägare. 

– De vi kallar flyktingar är människor med en mångfacetterad identitet och erfarenheter utöver flykt och lidande. När vi ser dem kommer vi också att se oss själva, eftersom deras längtan och deras drömmar är desamma som våra, säger Henrik Teleman, projektledare. 

Lockar till skratt

Utställningen består av 90 berättelser och över 400 bilder som skildrar vilka människorna var i sina hemländer. Även flykten och det första mötet med Sverige visas i bilderna.

Henrik Ramberg, utställningsansvarig på Gotlands Museum, är nöjd med resultatet:

– Utställningens stora poäng är att den som helhet lyckas kryssa förbi det många förväntar sig av en utställning som handlar om migration och flyktingar. Det här på många vis en ”feel good”-utställning som lockar till skratt, igenkännande och en liten portion magknip, säger han.

 

”I telefonen finns hela människan” visas på Gotlands Museum fram till 1 oktober 2017.