Utställning

Mode, fantasi och bildjournalistik på Fotografiska i höst

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/557331.jpg?itok=5L33VLHT","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/557331.jpg?itok=5L33VLHT","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/imported\/557331.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/imported\/557331.jpg?itok=nxRbKELe","w":"1500","h":"1201","title":""Radioactive Cats", 1980. @ Sandy Skoglund"}]
"Radioactive Cats", 1980. @ Sandy Skoglund

Sedan öppningen har Fotografiska lockat tusentals besökare med fotografer som Annie Leibovitz, Lennart Nilsson och Vee Speers. Nu har de första av höstens utställningar presenterats. Det blir Pieter ten Hoopen, Sandy Skoglund och modefotografi genom tiderna.

Publicerad

Just nu kan man se Sandy Skoglunds bilder på Mjellby Konstmuseum i Halmstad. I höst tar med Fotografiska i Stockholm vid med ett betydligt större urval av den New York-baserade fotografen. Inom fotokonsten är hon en pionjär och hennes surrealistiska och iscensatta bildvärld har kittlat många sinnen genom åren.

Trots det surrealistiska är de flesta bilderna helt fria från digital manipulation. En bild kan ta månader att planera och bygga upp för att sedan fotograferas. Hon refererar gärna till masskonsumtion och populärkultur i sina bilder, som verket "Radioactive Cats" där neongröna katter löper amok i ett grått kök.

På Fotografiska kommer utställningen "The Artificial Mirror" att visas mellan den 10 september och 6 november. Det är en tillbakablickande utställning som sträcker sig från Sandy Skoglunds verk på 70-talet fram till idag.

10 september till 28 november visas också Pieter ten Hoopens "Stockholm". En berättelse om drömmar, rädslor och en längtan efter att bli berörd och sedd. Utställningen består av ett urval bilder som även ligger till grund för fotoboken med samma namn.

Pieter ten Hoopen är en av Sveriges främsta bildjournalister och blev så sent som i våras utsedd till Årets pressfotograf för tredje gången i ordningen. Han har även vunnit priser i de internationella tävlingarna World Press Photo och Picture of the Year.

Fotografiska satsar i höst även på utställningen "Fashion – modefotografi genom tiderna" som lånats från Camera Works samling i Berlin.

Fotografiska öppnade i maj i år och visar just nu Annie Leibovitz, Lennart Nilsson, Joel-Peter Witkin, Vee Speers och Anders Petersen.

www.fotografiska.eu