https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/nu-ppnar-sveriges-f-rsta-fotoutst-llning-f-r-synskadade
543816
Utställningar
Utställning

Sveriges första fotoutställning – för både synskadade och seende

● BILDSPEL ”Våga se!” är en utställning där du både får se och vidröra bilderna.

Totalbetyg

Fotoutställningen ”Våga se!” använder sig av avancerad utskriftsteknik för att både synskadade och seende personer ska kunna uppleva bilderna.

Se men inte röra brukar vara det som gäller på en utställning. Men i morgon öppnar en där du både får se och vidröra bilderna. 

Våga se! är ett resultat av ett treårigt projekt med namnet Taktil foto, där tre personer med dövblindhet har fått lära sig att fotografera. Deras bilder visas nu i en utställning där utskrifterna både är visuella för ögat samtidigt som de är taktila – att genom beröring få en upplevelse av bilden.

”Något nytt inom foto”

”Dessa fotografer bidrar med något nytt inom fotografin, de visar ett nytt landskap. Bilden av vad det är att vara människa ges helt nya dimensioner”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. 

Normalt sett är en dövblind person beroende av tolk för att kunna kommunicera, vilket innebär att deras möjligheter att uttrycka sig på egna villkor är begränsade.

Men genom detta projekt har fotograferna skapat bilder utan någon mellanhand, vilket samtidigt kan ge personer utan syn- och hörselnedsättning en bredare kunskap. Utställningen vill ge en djupare förståelse av hur tillvaron kan vara när förutsättningarna är andra.

 

Våga se! öppnar torsdag den 23:e okt, kl 17.00 och pågår på Stadsmuseet i Stockholm 24 oktober 2014 – 11 januari 2015.