Utställning

Ny kontroversiell utställning av Elisabeth Ohlson Wallin

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/554594.jpg?itok=OScUFAY7","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/554594.jpg?itok=OScUFAY7","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/imported\/554594.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/imported\/554594.jpg?itok=EB3Q4OlM","w":"470","h":"329","title":""D\u00f6dskyssen" och "Lillith" \u00e4r tv\u00e5 av bilderna som visas i utst\u00e4llningen "Jerusalem" p\u00e5 V\u00e4rldskulturmuseet. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin"}]
"Dödskyssen" och "Lillith" är två av bilderna som visas i utställningen "Jerusalem" på Världskulturmuseet. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallins karriär är kantad av bombhot, indignerade protester och en engagerad publik. Nu är hon åter aktuell med utställningen Jerusalem.

Publicerad

Fram till den 1 december visar Elisabeth Ohlson Wallin 17 bilder ur projektet Jerusalem på Världskulturmuseet i Göteborg.

I Jerusalem tolkar Elisabeth kristendomens, judendomens, och islams förhållande till sexuell läggning och HBTQ-personer. På en bild ligger två nakna män på marken vid den gamla muren nära Jaffaporten och kysser varandra, med fara för sin säkerhet. I Jerusalem är homosexualitet fortfarande något som framkallar starka reaktioner. På väggen ovanför männen är ett citat ur Bibeln projicerad.

"Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden." - Tredje Mosebok 20:13.

–I den värld vi lever i där både antisemitismen och islamofobin ökar ville jag visa hur lika vi är. Jag hoppas att vi ska kunna försöka samtala tillsammans om det. Någon gång ska vi väl ändå kunna ta upp de här dammiga gamla citaten, säger Elisabeth Ohlson Wallin till Dagens Nyheter.

Elisabeth Ohlson Wallin slog igenom med "Ecce homo" för tolv år sedan. Polisen kallades in vid visningen i Uppsala domkyrka sedan kyrkan bombhotas. Domprosten Tuulikki Koivunen Bylund som godkände visningen mordhotades. Ärkebiskop K.G. Hammar som sanktionerade visningen fick sin audiens hos påven i Vatikanen uppskjuten. Ecce homo har sedan dess visats runt om i landet och fortsatt att dra till sig uppmärksamhet. Några fotografier har även förstörts.

Utställningen på Världskulturmuseet är bemannad av pedagoger som gör visningar varannan timme. Det finns också möjlighet att diskutera utställningen på en särskild dialogplats i museet, samt på museets blogg. Läs på www.varldskulturmuseet.se för information om öppettider och vägbeskrivning.