https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/penns-bergman-portr-tt-till-statens-samling
244422
Utställningar
Utställning

Penns Bergman-porträtt till statens samling

Foto: John Bryson
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577816.jpg?itok=ZUi7plDS', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577816.jpg?itok=ZUi7plDS', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/577816.jpg', w: 470, h: 308, title: 'Foto: John Bryson ' },]

Totalbetyg

Ett unikt porträtt av Ingmar Bergman från 1964, signerat av den nyligen bortgågne världsfotografen Irving Penn, är det senaste tillskottet till Statens porträttsamling på Gripsholms slott. Fotografiet ingick i Bergmans kvarlåtenskap och ropades nyligen in på en auktion.

Foto: Irving Penn

Statens porträttsamling har fått två nya tillskott. Båda föreställande Ingmar Bergman. Det ena tog den nyligen avlidne amerikanska fotografen Irving Penn 1964. Fotografiet, med en handskriven dedikation till Bergman, ingick i regissörens kvarlåtenskap och ropades in på en auktion av Nationalmusei vänner.

Nationalmusei vänner har även bidragit till inköpet av ett annat porträtt av Ingmar Bergman, taget av John Bryson. Här tillsammans med en modell av Hajen från filmen med samma namn.

De båda Bergman-porträtten ingår numera i Statens porträttsamling på Gripsholms slott som är en del av Nationalmuseum. Inom en nära framtid kommer porträtten att visas för allmänheten på museet.