https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/personliga-pr-ster
419289
Utställningar
Utställning

Personliga präster

Foto: Sanna Sjöswärd

Totalbetyg

När Norge firar 50 år med kvinnliga präster är det en svensk fotograf som står för bilderna till jubileumsboken. Sanna Sjöswärd kommer snart kunna lägga "Prästfotograf" till sina övriga titlar.
  • Publicerad 9 år 6 månader
    2011-03-10 19:03

Foto: Sanna Sjöswärd

Foto: Sanna Sjöswärd

Foto: Sanna Sjöswärd

En marsdag 1961 prästvigdes norska Ingrid Bjerkås av biskopen i Hamar och även i Norge fick kvinnor ta plats i predikstolen.

När Sverige firade samma jubileum 2008 med utställningen "Präst & kvinna" var det Sanna Sjösvärd som även då stod bakom kameran.

– När jag fick frågan sa jag att jag ville ha helt fria tyglar. Sedan visade jag lite bilder ur mitt pågående projekt "Eldsjälar" och fick beskedet att jag fick ta bilderna precis så jag själv tyckte det blev bäst, berättar Sanna Sjöswärd.

Diverse kameror, upplättningskärmar och två studioblixtar packades ner inför en två veckors resa mellan Stavanger i söder och Alta i norr.

– Det var 18 kvinnor som skulle porträtteras och intervjuerna med dem var redan gjorda så jag reste själv. Det har varit otroligt kul. Jag har dels fått se hela Norge men också lärt känna de här kvinnorna. Jag har försökt låta bilderna utgå ifrån de olika prästernas personlighet snarare än deras yrke. Det är därför som bara några har prästkrage på sig, det var något de fick välja själva.

Utställningen heter "Kvinners kall" och visas just nu på Hamar City Hall. I höst ges bilderna även ut i bok med personporträtt författade av kyrkoherde Mari Saltkjel.