Utställning

Polaroidbilder ställs ut på Fotografiska

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/554693.jpg?itok=8MLFGQRX","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/554693.jpg?itok=8MLFGQRX","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/imported\/554693.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/imported\/554693.jpg?itok=UeVUpv1x","w":"600","h":"753","title":"Drew Barrymores portr\u00e4tt fotograferad av Gus Van Sant ing\u00e5r i utst\u00e4llningen "One Step Big Shot"."}]
Drew Barrymores porträtt fotograferad av Gus Van Sant ingår i utställningen "One Step Big Shot".

Den amerikanske regissören Gus Van Sant är aktuell med utställningen One Step Big Shot på Fotografiska. Polaroidbilderna som visas var egentligen en spontan dokumentation av provfilmingsprocessen, men blev senare en avskalad serie porträtt. Vi får bland annat se John Travolta, Nicole Kidman och Drew Barrymore.

Publicerad

Med bildsamlingen och kortfilmerna i utställningen "One Step Big Shot" visar Gus Van Sant för första gången sina bilder i Sverige. Namnet på utställningen syftar till den snabba och direkta fototeknik som både polaroidkameran och filmen ger möjlighet till.

I början använde Van Sant polaroidkameran för att minnas skådespelarna som sökte till hans filmer. Bilderna kallade han Big shots, och de var det det första steget i filmprocessen. Polaroiderna förvarades i en skrivbordslåda och plockades ibland fram och pusslades ihop i olika konstellationer av Van Sant. Bilderna hjälpte regissören att rollsätta, men med tiden har dokumentationen förvandlats till konst i sin egen bemärkelse.

Utställningen pågår mellan den 9 november till den 5 december på Fotografiska i Stockholm som har öppet alla dagar mellan klockan 10:00-21:00.

Mer information på www.fotografiska.eu.