https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/provokat-ren-newton-naket-och-glamour-st
523669
Utställningar
Utställning

Provokatören Newton - naket och glamouröst

● BILDSPEL Helmut Newtons bilder visas på Fotografiska fram till 29 september.

Totalbetyg

Provokatören som skildrar sex, humor, elegans dekadens och styrka. Helmut Newtons bilder har publicerats i många modetidningar och hans arbete anses av många som nytänkande och influerande. Just nu kan du se 196 utvalda bilder på Fotografiska i Stockholm.

Hans fotografering var provokativ, med inslag av nakna kvinnor, dekadens och sadomasochism. Genom att tänka nytt och fritt utnyttjade Helmut Newton allt från skuggor, skulpturer, det nattliga mörkret och skyltdockor för att berätta sin bildhistoria. Nu har utställningen kommit till Fotografiska i Stockholm, där du också kan se ett urval av hans bästa bilder, sorterade efter tema: mode, porträtt, naket, sex och humor.

Helmut Newton använde sig ofta av ljusets kontraster, hårda skuggor och svartvitt, för att skapa något som var nästan futuristiskt. Genom detta har han också influerat många andra fotografer, bland andra Ellen von Unweth, Mario Testino och Steven Klein, Men förutom sin påverkan inom mode- och reklamfotografin har han även påverkat regissörer: Stanley Kubrick, Roman Polanski och Yves Saint Laurent, för att nämna några.

Chefkurator Matthias Harder från Helmut Newton Foundation i Berlin förklarar vidare hur Helmut Newtons fotografering påverkat fotografin.

– I dag finns det många som tar en liten del av hans fotografering och använder den själv, i sina egna bilder, för att fånga Newtons speciella atmosfär som han fångar i sina egna verk. Tittar man på exempelvis nakenheten i bilderna från 70-talet och hur den utvecklats, så ser man hur hans bildstil förändrats, även om det är samma "Newtonska" bilder.

Helmut Newton har tagit fler bilder som illustrerar dåtidens mode. Exempelvis har han tagit bilder på kvinnor där han använder nattscenen.

– Egentligen hade han kunnat göra bilderna på klassiskt vis i studion, men valde i stället att göra det på ett nytt vis. Samtidigt lekte han med manligt och kvinnligt – och övergången däremellan, säger Matthias Harder.

Den svenska modellen Gunilla Bergström arbetade flera gånger med Newton när hon var i 20-årsåldern.

– Jag tycker det var jättekul att jobba med honom. Han visste från början hur han ville ha det, hur mitt hår skulle vara – när jag kom in var allt planerat, men han lät mig ändå vara kreativ.

Utställningen "Helmut Newton" öppnar på Fotografiska den 31 maj och pågår till 29 september 2013.

Text: Calle Rosenqvist Foto: Johan Wessel