https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/rheborg-tar-dig-med-bakom-kulisserna
543264
Utställningar
Utställning

Rheborg tar dig med bakom kulisserna

● BILDSPEL Foto: Johan Rheborg

Totalbetyg

Skådespelaren Johan Rheborg fotar gärna under pauser i en filminspelning eller i logen före en föreställning. Nu får du möjlighet att följa med bakom kulisserna när Fotografiska visar Rheborgs bilder.

Fotografiska kommer under de första månaderna av 2014 öppna flera nya utställningar. Bland annat kan du från den 17 januari se hur livet som skådespelare ser ut innan ridån har gått upp.

Att Johan Rheborg gillar att fotografera har nog inte gått någon förbi, inte minst efter höstens tv-serie Alla är fotografer. Nu visar han flera av sina bilder i utställningen Backstage, där vi får följa med in i skådespelarnas loger och bakom kulisserna under en filminspelning.

"Ibland tror de att jag är sur"

Bilderna är dokumentära där Rheborg fångar de situationer som uppstår. Det kan vara ett försjunket knappande på en mobiltelefon, en sista titt i manuset eller ett ögonkast på människan och karaktären i sminklogens spegel.

Det är koncentrationen och allvaret innan agerandet som Rheborg hela tiden återkommer till och undersöker i sina bilder. Han har kollegornas förtroende men också en personlig relation till detta tysta rum av koncentrerad energi.

– Ofta när vi sitter tillsammans bakom scenen kan jag vara tyst. Ibland får de andra för sig att jag är sur eller tveksam, men ofta sitter jag bara och lyssnar och tänker. Jag är en betraktare. Jag är varken ointresserad eller likgiltig, men jag kan vara tyst långa stunder och studera hur munnen går på andra. Jag talar helst när jag tänkt klart. Eller så tar jag en bild, säger Johan Rheborg.

 

Utställningen Backstage visas på Fotografiska 17 januari till 9 mars.