Utställning

Serkan och Jakten på ljuset på Naturhistoriska

Serkan Gûnes ställer ut på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Mikael Axelsson
Foto: Serkan Gûnes
Foto: Serkan Gûnes
Foto: Serkan Gûnes
Foto: Serkan Gûnes
Foto: Mikael Axelsson / Naturhistoriska riksmuseet

Ljuset är hans parlör oavsett om han fotograferar på sin bakgård, på savannen eller i fjällvärlden. Nu ställer Serkan Gûnes ställer ut på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Publicerad
Serkan Gûnes. Foto: Elin Parmhed
Foto: Serkan Gûnes

Det tuffar på för naturfotografen Serkan Gûnes. 2009 blev han utsedd till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Som enda svensk fotograf har han fått utmärkelsen Eric Hosking Award av BBC Wildlife Magazine. Och nu visas hans utställning Jakten på ljuset på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Naturvårdsverket utmärkelse är i sig oerhört hedrande. Att dessutom få ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet är en gyllene bonus, säger Serkan Gûnes. Det viktigaste för mig är ljuset. Det är själva motivet i mina bilder. Jag vill dela med mig av den känsla jag har när jag lyfter min kamera. Det känns spännande att få möjlighet att ge publiken samma upplevelse i utställningen.

För Naturhistoriska riksmuseet betyder utställningen med Serkans bilder att museet får möjlighet att visa upp naturen på ett något annorlunda sätt än de vanligtvis gör.

– En fotoutställning av den här karaktären kan skapa en relation till naturen på ett mer emotionellt plan. Serkan skapar stilleben av den levande naturen. Skönheten och skärpan i hans bilder är fängslande, säger Christina Ritzl Vejlgaard, projektledare för utställningen.

Utställningen Jakten på ljuset pågår 5 april till 11 september.