https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/unika-historiska-nyhetsbilder-i-utst-llningen-extra
545473
Utställningar
Utställning

Unika historiska nyhetsbilder i utställningen Extra!

● BILDSPEL

Totalbetyg

Weegee, eller Arthur Fellig som han egentligen hette, var en av de första så kallade blåljusfotograferna. Nu har en stor samling av hans bilder dykt upp och via ett omfattande detektivarbete har de identifierats och ställs nu ut på Fotografiska i Stockholm.

Arthur Fellig
Weegee verkade i ett New York som under 1930 och -40-talet var fyllt av korruption och organiserad brottslighet. Han var en av de första att ha en polisradio i sin bil och kunde därför vara på brottsplatser ibland till och med innan polisen. Han gjorde sig känd för sina engagerade bilder där han klev in och fotograferade reaktionerna hos de som berördes av brotten. Hans bildstil var mycket mer direkt och dokumentär än vad som tidigare använts av pressfotografer. 

I bakluckan av sin bil hade han ett mörkrum för att snabbt kunna framkalla bilderna och sprida dem till stadens tidningar. 

Många av de 350 bilder som är med i utställningen har aldrig tidigare visats, och anledningen till det är att de varit försvunna i många år. Bilderna hamnade i kartonger i ett gigantist fotoarkiv, som efter många turer där arkivet bytte ägare, glömdes bort. 2012 återupptäcktes bilderna av den fotojournalistiske experten Ryan Adams där de låg i sina kartonger i en lagerlokal. Bilderna var omärkta men efter ett digert detektivarbete, som fortfarande pågår, har Adams kunnat identifiera fotografen bakom bilderna. Förutom Weegee finns i samlingen även bilder av bland annat Robert Capa. Adams har använt sig av de så kallade "slugs", en text som beskriver bilden, för att komma fram till vem som fotograferat dem. Men han har också lärt sig att dechiffrera detaljer och stilen på bilden för att kunna särskilja de olika fotograferna. 

Bilderna hänger på Fotografiska mellan den 7 april och den 28 maj.