Utställning

Invasion – Ukrainska fotografer ställer ut på CFF

En ukrainsk soldat kör en pansarbil längs en förstörd väg nära frontlinjen i Donetsk-regionen, Ukraina, december 2022.

Ukrainian Warchives är ett digitalt bildarkiv som syftar till att dokumentera konsekvenserna av militärt våld och i en utställning på Centrum för fotografi finns nu den första utställningen utanför Ukraina med bilder från arkivet.

I helgen var det vernissage för en utställning på Centrum för Fotografi i Stockholm. En utställning som går under namnet Invasion. Här visas 180 bilder tagna av nio olika ukrainska fotografer som dokumenterar den ryska invasionen av landet. Fotografierna ingår i det som kallas Ukrainian warchive ett projekt som syftar till att dokumentera konsekvenserna av militärt våld.

Ett barn sätter upp en ukrainsk flagga som ”checkpoint" i byn Zelene i Charkiv-regionen.

Tanken är att bilderna ska ge en personligare och lite bredare bild av situationen i Ukraina än den som förmedlas via traditionella medier.

– Invasion är den första grupputställningen för Ukrainian Warchive utanför Ukraina, och vi är mycket stolta över att kunna visa den här på CFF. Olika fotografiska ögonvittnen ger en ny dimension av mediebevakning och öppnar upp för djupare samtal om hur ett land och dess invånare drabbas av militärt våld, säger Pelle Kronestedt, verksamhetschef på CFF.

Ukrainian warchive stöds av både Hasselbladsstiftelsen och Svenska Institutet, målet är att bevara dokumentärt material från den ryska invasionen och stödja ukrainska fotografer som verkar där. Kurator för projektet är Misha Pedan, som också arbetar som huvudlärare på Kulturama i Stockholm.

Ett förstört staket ger en tillfällig utsikt över trädgården till ett privat hus i Irpin. Bilden tagen 2022-04-25.

De fotografer som bidragit med bilder till utställningen är Roman Bordun, Lisa Bukreyeva, Julia Kochetova, Yana Kononova, Sasha Kurmaz, Wladyslaw Musiienko, Vyacheslav Ratynskyi, Sergii Polezhaka och Yana Sidash.

Ryska soldater på ett postkontor skickar föremål plundrade i Ukraina, april 2022. Från projektet "Do not look at pain of others" där konstnären arkiverat bilder från nyheterna.

– I början av den ryska invasionen saknades den ukrainska rösten i mediebevakningen och det var problematiskt. En av drivkrafterna att starta UWA var att lyfta den ukrainska upplevelsen. Genom samverkan med inhemska fotografer på plats breddas bilden av kriget och hur det påverkar den ukrainska befolkningen samtidigt som vi samlar in, verifierar och arkiverar dokumentationen av invasionen, säger Emine Ziyatdinova, utställningens curator och medgrundare av Ukrainian Warchive.

En kvinna med barn vid ett skadat flygplansmonument på torget i Vinnytsya, på väg för att hedra minnet av offren efter raketattacken den 14 juli. 27 människor dödades, bland dem 3 barn.

På årsdagen av den storskaliga fortsättningen på den ryska invasionen, fredagen den 24/2 (18:30 till 20:00) kommer det att hållas ett panelsamtal med rubriken Ett år av krig - kulturens roll i konflikt.

CFF vill också varna för att vissa av bilderna i utställningen kan vara obehagliga. Uställningenkan ses till den 12 mars.