https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/lennart-nilsson-100-ar-firas-med-portrattutstallning
548904
Utställningar
falskt
Utställning

Lennart Nilsson 100 år – firas med porträttutställning

● BILDSPEL Lennart Nilsson, 40-tal, och sångerskan Zarah Leander, Stockholm 1957.

Totalbetyg

Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år i år, något som firas med en utställning på Falsterbo Konsthall med runt 100 av hans porträttbilder.

Med sina bilder inifrån människokroppen blev fotografen Lennart Nilsson känd över hela världen. Ett av hans mest kända verk är boken Ett barn blir till. Men Lennart Nilsson har även fotograferat helt andra bilder, bland annat porträtt, något som nu i sommar visas för allmänheten på Falsterbo Konsthall.

 

Curator Johan Pettersson skriver i förordet till boken "Portraits" om hur Lennart Nilsson själv sänder en hälsning från sin ungdom med sitt eget självporträtt, ett av alla de bilder som ställs ut på utställningen med runt 100 av hans porträttbilder, där det äldsta porträttet på utställningen är från 1945.

   

spann=2:3
   spann=5:3

Så här beskriver Anne Fjellström, vd för Lennart Nilsson Photography, hans fotografisk insats och den kommande utställningen:

"Lennart är så svår att definiera som fotograf. Han gjorde så oändligt mycket. Jag, som under tjugo år, ägnat mig åt att ordna hans bilder kan fortfarande inte svara. Det enda som jag kan säga är att han var en fotograf som var hängiven sin inre vision av Bilden. Berättelsen. Om någon eller något. Stort eller litet. Det har varit enormt inspirerande att gå igenom hans bilder för den här utställningen. Så mycket vi har lärt oss. Om någon, eller något. Om svunna tiden och svunna stordåd. Ibland lite kontroversiella, och ibland bara fantastiska. Och framför allt om Lennart och den tid som format honom."

 

 

Foto: Lennart Nilsson Photography
Max von Sydow, Fårö 1967.

Foto: Lennart Nilsson Photography
Birgit Nilsson i rollen som Elektra, Stockholm 1966

 

 

Utställningen har vernissage lördagen 2 juli klockan 13–16 där Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och konsthallschef Johan Petterson intervjuas av Per Lindström, journalist och fotograf och tidigare professor i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Utställningen pågår till 25 september 2022.