Utställning

Tre decennier av pressbilder ställs ut

Moderna Museet, 3/4 1964 Foto: Ragnhild Haarstad
Ragnhild Haarstad på spaning efter järv i Kvikkjokksfjällen, april 1975.rn
Palme sminkas innan partiledardebatt i TV, inför valet. 14/9 1974rn Foto: Ragnhild Haarstad
Kung Gustav VI Adolf på fiskefänge i Storuman med fiskekompisen Nils Danielsson, f.d. bruksdisponent. 3/81965.rn Foto: Ragnhild Haarstad

Ragnhild Haarstad blev en av de första kvinnliga pressfotograferna i Sverige. Nu ställer hon ut bilder från tre decennier på Galleri Kontrast i Stockholm.

Den första kvinnan att vinna den prestigefyllda titeln Årets Fotograf (1971) i tävlingen Årets Bild, Ragnhild Haarstad, visar nu ett urval av sina bilder på Galleri Kontrast i Stockholm. Bilderna är utvalda av henne själv och kommer från hennes arbete som pressfotograf under 60, 70 och 80-talet.

Alexander Solzjenitsyn i frihet i väst. Här i soluppgången på väg in i Oslofjorden från Danmark. 23/2 1974.

Förutom ett par som är väldigt sammankopplade med hennes namn, som till exempel ett porträtt av Nobelpristagaren Alexander Solzenitjyn eller en bild av Drottning Silvia, har Haarstad främst fokuserat på bilder från vardagen och på kvinnor och barn.

Nobelpristagarbarn fotograferar Drottning Silvia på nobelfesten i Blå Hallen, 10/12 1976.

47 år efter det att Haarstad vann titeln Årets Fotograf vann Anna Tärnhuvud Årets Bild, också då som första kvinna. Kamera och bild var med när de två träffades och delade med sig av sina erfarenheter. Vill du läsa om Anna och Ragnhilds möte och deras tankar om bildjournalistik kan du göra det här.

Haarstad har tidigare ställt ut bilder tillsammans med fotografier tagna av Alma Haag och Ellen Dahlberg som också får anses vara pionjärer inom den svenska bildjournalistiken då de gick emot den gängse normen och arbetade som pressfotografer trots att de var kvinnor. Alma Haag, som fotograferade bland annat för Dagens Nyheter fick till exempel inte sitt namn utskrivet vid sina bilder. Vill du läsa mer om den ställningen kan du göra det här.