Fotografer

Fotobollsfans attackerade pressfotograf

Bilden tagen under en supportermarsch i april 2014 i Stockholm då en fotograf attackerades.
Bilden tagen under en supportermarsch i april 2014 i Stockholm då en fotograf attackerades.

I helgen var det match mellan Örebro och Djurgården, men redan innan matchen blev en pressfotograf från Nerikes Allehanda attackerad av fotbollsfans.

Det är inte första gången en fotograf attackeras av fotbollssupportrar, vi har tidigare kunnat rapportera omliknande händelser.

Det var inför helgens match mellan Örebro och Djurgården, som skulle spelas i Örebro, som en fotograf från Nerikes Allehanda kom nära en grupp Djurgårdensupportrar.

–Supportrarna blev provocerade av detta och gick till attack. De tog tag i honom och höll fast honom. Det delades ut någon armbåge, en blixt gick sönder och de tvingade honom att radera en bild han precis tagit, säger nyhetschef Fredrik Carlsson till Nerikes Allehanda.

Polisen kunde senare gripa en person och denne en polisanmälan har gjorts angående oferande, skadegörelse och olaga hot. Fotografen ska inte ha fått några fysiska skador, men chockades och har tagits ur tjänst.

– Man kan tycka kanske att det spelar inte så stor roll, det handlar bara om fotboll, det är inte så allvarligt. Men ser man det totalt sett, att en journalist med våld tvingas radera något, då är det faktiskt ett hot mot tryckfriheten, säger Nerikes Allehandas tidningschef Katrin Säfström i en intervju på NA.se.