Nyhet

Fotoförbud för Google

Google Maps nya fototjänst "Street view" har mött hårt motstånd i den lilla orten North Oaks i USA. Nu har Google tvingats ta bort bilder som är tagna där från sin sajt.

Publicerad

När Google tar bilderna till funktionen "gatuvy" (street view) kör de runt med bilar som fotograferar vad som syns från bilen. Då riskerar människor fastna på bild vilket har retat upp en del runt om i världen.

I North Oaks i Minnesota är alla vägar privatägda och besökare möts av skyltat med "Tillträde förbjudet". Invånarna i North Oaks hotade att dra Google inför rätta för olaga intrång om de inte tog bort bilderna från deras lilla ort med cirka 4500 invånare.

Ansiktena ska maskeras

En talesman säger till tidningen Minneapolis Star att det är ytterst ovanligt att en hel ort kräver att bli borttagna från Google Maps, men att många enskilda personer hör av sig och känner sig kränkta av tjänsten. Därför ska Google testa en teknik som maskerar ansikten på bilderna.

Men Google planerar också att bygga ut tjänsten med tredimensionella bilder som deras fotobilar tar med hjälp av lasermätning.